Vi  har varit på museum på Värmdö i Stockholms skärgård idag, min vän Gerd och jag.  Det var en sällsam upplevelse.

BB artipelagArtipelag, ett museum med ett välfunnet namn som vi skulle kunna försvenska till Konst i skärgården.

En stor byggnad, en koloss skulle jag nästan vilja säga, i svart och grått, som bredde ut sig mellan högresta tallar och granar. Det låter kanske inte vackert, men jag försäkrar, det  var det! I bakgrunden glittrade Baggensfjärden mellan trädstammarna och vandringsstigar försvann i grönskan åt flera håll.

Inomhus stora grå ytor, vita väggar och svarta väggar och i varje fönster ett konstverk målat av naturen. Inte en tröskel, inte att trappsteg som besvärade rullatorer och rullstolar. Stor servering med goda bullar och läckra smörgåsar och en restaurang på andra våningen (med både trappa och hiss) men den prövade vi inte den här gången.

Först lockades vi av en guidad vandring genom flera salar med  fotografier. Det var amerikansk och svensk fotografi ända från 1860-talet och fram till nu. Ibland kunde det mycket stora antalet bilder kännas för stort, för att man skulle kunna ta in allt. Men den känslan uppvägdes väl av många fantastiska verk i både svartvitt och färg, som klart visade fotografi som konst.

BB Islands vulkanerEn hel vägg med färgbilder av vulkankratrar på Island hade jag svårt att slita mig ifrån. Den väckte starka minnen från 1980-talet, när jag gjorde mina radioprogram därifrån och då jag fick möta den märkliga och sköna men ibland skrämmande naturen där. Tyvärr hamnade min padda i fel vinkel, när jag försökte ta min egen bild av rutmönstret som bilderna formade på väggen.

Lyssna gärna på mitt radioprogram om Island! LÄNK till programmen om Island

BB artipelag 4Nästa utställning  kallades “Carouschka – Kvinnan på ön” och där flanerade vi utan guidning längs en ringlande “bana” med naivistiska konstverk. Det är en kvinna som är bosatt i en lägenhet mitt i city, men som söker både material och inspiration som konstnär i en  stuga utan både el och dricksvatten på en liten ö i skärgården.
På en film kunde man också följa hennes arbete där.
“Likt en  upptäcktsresande i skärgårdsöns natur skapar Carouschka unika objekt” står det i en broschyr.

Det är verk som berör, men det är svårt att hitta ord om man vill beskriva dem.

En färd på ringlande vägar i vacker natur på Värmdö till ARTIPELAG, ett spännande och annorlunda museum, är en dagsutflykt som jag verkligen vill rekommendera.

Text och foto: Birgit Bergkvist

.