Telefonköer är det nog inte många som gillar. Tryck 1,2,3…ljuv musik…du är placerad nr 12 i kön… Äntligen går en signal fram. Sen kommer en ny röst: Om du önskar… tryck 1,2,3… samma procedur och ny väntan.

 Att få en tid hos min husläkare, som har ynka trekvarts telefontid varje morgon, tog tre dagar. Väntan… ange ditt personnummer… ny väntan… Tyvärr kan vi inte ta emot flera samtal idag, försök i morgon igen… Då hade det bara gått en kvart av den utmätta telefontiden.

Men att stå i kö till någon kassa e.d. tycker jag faktiskt kan vara riktigt roligt ibland. Det beror möjligen på  att jag som fjärdeåldrare oftast har gott om tid, men jag tycker också att det ger härliga tillfällen att lyssna på samtal och fundera över människor och deras beteenden. (Möjligen är det en yrkesskada, nyfikenhet låter så illa.)

Igår var det t.ex. en ovanligt lång kö på apoteket. Två damer, nära fjärde åldern tror jag, blev tydligt glada över att träffas men lika tydligt upprörda för att de måste vänta på sin tur.

När en annan dam, som höll på att missa färdtjänsten (det var på apoteket vid St.Eriks ögonsjukhus) mycket vänligt tittade sig omkring och frågade oss andra om hon fick få före, gav alla gav lika vänligt sitt samtycke.  Utom de två förstnämnda damerna. Ilsket sa den ena något om “folk som alltid ska tränga sig före alla andra” och den andra höll med. Sedan började de högljutt berätta för varandra om sådana tillfällen som de och framför allt deras mycket upptagna barn hade varit med om. En son  t.ex. – med stort ansvar i ett stort och mycket välkänt företag, lät hon oss alla veta – hade dagen före fått vänta  en halv timme i någon kö, jag minns inte var…

Deras stora lust att låta oss andra höra vilka duktiga och upptagna barn de hade, ja, det må så vara. Men gnället! Klagandet! Det var inte alls lustigt att höra på. Måste vi vara så irriterade och upprörda, när vi har gott om tid.

Fast förstås,  jag kanske också hade varit lite irriterad fast förhoppningsvis inte lika högljudd,  om jag inte haft min trofasta rollator att sitta på medan jag väntade.