Marskväll. Småkallt.
K och M har kommit från Örebro och det var äntligen  tid för oss att “öppna” den julklapp Mona hade förärat oss: Teprovning hos Chaikhana i Gamla Stan.
“…på tehuset möts ni av sinnesro och lugnande atmosfär… läste jag i programmet, och vi skulle få njuta av teer från olika delar av världen.
Visst kändes det lockande i snålblåsten  även för mig, som absolut inte är någon tedrickare om det finns kaffe att tillgå.

Tehus 005TEHUS känns ju också lite orientaliskt lockande, men när vi blev visade in i ett kalt och färglöst serveringsrum med ett tiotal små bord uppradade efter väggarna  kände vi oss en smula förbryllade. Den enda färgklicken var tre  läckra snittar intill varje kopp, och i koppen serverades Teng Chong Bai Yin Hao, ett vitt te från Kina. Det finaste av teer… Vi smuttade och mera anade än kände en lätt uppfriskande smak, och till det fick vi absolut inte njuta av de  lockande snittarna.

Nu var det också tid för, som det också stod i programmet, “expertguidning av en utbildad te-konnässör” och medan vi serverades nya teer i den sköra porslinskoppen fick vi  teets historia  från en tid långt före vår tidräkning, och hur det “vandrat” genom världen, i en föreläsning fylld av kunskap och kryddad med humor.

BB Tehus 001Vi drack sedan grönt te från Japan och till det fick vi njuta den första av de läckra snittarna.
Den gröna färgen  och den intensiva eftersmaken får odlarna fram genom att tebuskarna skyddas från solen en vecka innan skörden.
Vi fördes vidare till Taiwan och bjöds Wen Shan Bao Zhong och till det den andra snitten.
Till den tredje och sista läckra munsbiten drack vi mörkt oolong te, också från Taiwan.
Sist serverades Makaibari Muskatell, Darjeeling te från Indien  i en  glasklar kopp och vi kunde också njuta av teets läckra färg. Det var ett te  som kommer från en av Indiens äldsta teplantager och är omtalat för sina ekologiska och biodynamiska odlingsmetoder.

På den förteckning som vi fick över de teer vi hade provat, står det också klart att även  tillredningen av te kräver stora kunskaper. Bryggtid. Värme på vattnet. Allt är viktigt för att smaken ska bli den rätta.
Det kommer säkert att kännas vanhedrande att i fortsättningen doppa sin påse Liptons Green Tea Mint i en mugg hett vatten .BB Tehus 003

Men en sak är klar: Vi hade väntat oss en trevlig och småmysig kväll med några koppar gott te. Men, utöver det, fick vi oväntat lärorika och underhållande timmar och en svindlande historisk resa med teet, en gudadryck för många i stora delar av världen.