Nu när radioserien Rosen börjat sändas i Mittnu och vi sitter framför datorn i mitt eget kök och pratar i vår lilla radiobubbla – den här veckan är det Margareta och jag som samtalar om bland annat livslångt lärande, så dyker det upp många minnen från min ”radiotid”.

De första åren arbetade jag mycket för Barnradion och ”Småbarnkvarten” var jag ofta ”mamma” till. Det var innan radion hade fått så stor konkurrens av TV och programmen hade verkligen hade många lyssnare. Det hände några gånger att jag och en tekniker åkte till olika skolor och spelade in dem, och då hände det verkligen konstiga saker ibland…

Ni minns kanske visan ” Trollkarlen från Indialand, där det händer så konstiga saker ibland”. Om trollkarlen som var så duktig att trolla att ”ett berg kunde bli, en fettisdagsbulle med vispgrädde i”.

Vi hade provat en programide i en klass där barnen var lite småbusiga och  lätta att prata med och väldigt duktiga att sjunga. Bland annat sjöng de då just den visan för oss och de gjorde det så charmigt och roligt att vi bestämde att vi skulle ha den med den i programmet.

Deras lärare visade också att hon var också lite stolt över att vi skulle komma till hennes klass och ”göra radio”. Kanske lite för stolt, skulle det visa sig.

Ett par veckor senare kom vi tillbaka för inspelning. Men vad hade hänt?

När det var tid för visan om trollkarlen ställde de upp sig som en liten kör.

En väldigt allvarsam liten kör.

Och medan   ”Kejsarn av Kina han sa, jag slår vad

                       att ingen förvandlar sig till lemonad.

                       Ha ha, ropade trollkarlen, se då på min kraft.

                        och Slim Salabim blev han till ett glas saft”

och andra roligheter, så sjöng barnen klockrent men utan några leenden, utan minsta fniss, den visa de gjort en hel teater av, när vi träffade dem första gången.

Efter visan blev, som väl var, barnen sig själva igen. Men deras fröken var nog lite besviken för att vi inte uppskattade hennes alltför idoga arbete med de sångbegåvade eleverna.

För vi gjorde en inspelning till av visan, och då lyckades vi lura dem till lite skratt och fniss och glada röster.

Till sist blev det nästan den programkvart vi hade planerat.

Men visst hände det konstiga saker ibland…