BB Dagny KarlssonDom tror att man ska vara på ett visst sätt, men det bryr jag mig inte omSå säger 103-åriga Dagny i TV-programmet Livet börjar vid hundra, det andra programmet i den  i den fantastiska serien Det är inte så dumt att bli gammal.

Det säger hon, när hon ordnar till den röda blusen under den snitsiga blåprickiga kavajen, för hon ska till TV och bli intervjuad som Sveriges äldsta bloggerska. Och hon tycker  “att det här ser väl inte så tantigt ut, när hon kollar sig i spegeln.

Det gör det inte heller, och rak i ryggen och med lätta steg gör hon sedan sin entré i den ofta så fruktade Offentligheten.

Bloggerska och bloggerska, förresten. Hon inte bara bloggar, hon undervisar också en grupp, som hon själv kallar “yngre gamlingar” i datorkunskap.  Jag älskar min dator, säger hon.

Som ung drömde hon om att bli pedagog, men livet lade många hinder i vägen, och nu tycker hon att hon fått sin revansch. Hon betonar om och om igen att man som gammal måste följa med sin tid och om hur viktigt det då är med datakunskaper. Att lära sig mejla, som kan ge så många kontakter, särskilt för den som lever ensam, tycker hon är viktigast av allt.

Och  om ensamhet vet Dagny mycket. Hon levde först i ett äktenskap med en man som var svartsjuk på allt, inte bara på andra män utan också på hennes kamrater, på alla hennes intressen, på hela hennes liv. När hon en gång ordnat för en luciafest på sin arbetsplats, låste han in henne i en garderob, så hon inte kunde vara med på den. Men  honom rymde hon ifrån och de fick inga barn tillsammans. När hon sedan  mötte den man, som blev hennes livs stora kärlek, var den tiden i livet förbi. Man anar sorgen över barnlösheten i hennes röst, när hon berättar. Det blev så tomt och ödsligt när min man dog, jag hade ingen att prata med, säger hon.

Jag har talat med många idag som hade hört programmet och alla var mycket berörda .

Inget gnäll, inget tal om det förfärliga åldrandet och om misslyckad vård, som vi läser och hör så mycket om i alla media. Men ingen kan få mig att tro, att den som levt 103 år inte har mött smärta och andra ålderskrämpor, som vi ibland lite föraktfullt kallar det.  Jag minns bara ett allvarligt och sant konstaterande av positiva Dagny 103 år:  Den som det verkligen gäller får sällan komma till tals.

Det var ett befriande program!

För mig blev också avslutningen ett märkligt sammanträffande. När jag slog på TV hade jag just skrivit en artikel  (nyligen publicerad) med rubriken “Oro i onödan” och som handlade om något så ovidkommande i sammanhanget som vax i öronen. Där hade jag börjat med att skriva om läkaren som kämpade för att klara av livet som pensionär och som för att finna mening i livet öppnade en enkel praktik på en bondes gård just för att spola sina patienters öron rena från vaxproppar.

Och vad får jag nu se i det här programmet? Jo, 103-åriga Dagny hos just denna doktor för att kolla sin hörsel.

De talade då också om hennes stora önskan att få dansa ännu en gång till i livet. De hade dansat så ofta tillsammans, hon och hennes andre man. Det tyckte den kloke doktorn att det skulle de väl kunna ordna och så kallade han på sin värd, som hade en gammal vevgrammofon och så dansade de båda männen med Dagny på lagårdsgolvet nära vaxproppspraktiken till tonerna av Gamle Svarten, en av hennes populäraste låtar långt tillbaka i hennes långa liv.

BB Dagny Karlsson 2Att Dagny, den 103-åriga bloggerskan, sedan lärde den dansante men mindre datorkunnige bonden Magnus att skriva mejl och att de sedan ibland delade sin ensamhet, det kändes som den underbara och nästan självskrivna avslutningen på detta  TV-program.

Som avslutning följer många stjärnor, som det ofta heter på TV-språk, till produktionsteamet bakom serien Det är inte så dumt att bli gammal.

 

Om du vill titta på programmet “Livet börjar vid hundra”, klicka på länken ! Missade du “Kvartersdoktorn försöker bli pensionär” klicka här . Sista delen i dokumentärserien, “Vägen till vansinnet”, sänds i SVT1 torsdag 3 september kl 21.00.