En etta blev fyra rum och kök

En dag i lägenhet B62, Servicehuset Pilträdet – Del 1.

 

Undret hade skett. Jag hade ansökt och fått rätt till en hyreslägenhet i Servicehuset Pilträdet, en tvåa med kök.

Tillsammans med dotter och svärson gick jag för att bese en ledig tvåa. Vår vänliga guide frestade med en etta som också var ledig, men det blev ett bestämt nej från mig. Ett sovrum var ett måste! 

“Men den är cool”, sade hon. Och vi kunde väl titta…

Och knappt hade vi stigit in, förrän jag visste att här vill jag bo. Ett överflöd på ljus och luft och sol nästan hela dagen. En stort balkong. Fin utsikt och en boyta som var några ynka kvadratmeter mindre än tvåan.

 

Mina rådgivare var lika tända – de kände väl att här fanns chansen att få utlopp för all sin pensionärsenergi.

Min svärson Marcus började redan stega … En vägg av bokhyllorna här och det blir en sovalkov med tre rejäla garderober…  

Min dotter Kerstin kontaktade sin lika inredningsintresserade systerdotter Anette och de utbytte förslag och skisser. ..

Min  dotter Ingrid, som varit min hjälp i hela ansökningsprocessen, fick tapeter i blicken, så fort hon förstod att mitt beslut stod fast.

 

Och efter veckor av idogt arbete med stora delen av familjen inblandad,  sitter jag här nu i min “fyrarummare” med välinrett kök,

sovrum” med god plats för min stora säng,

arbetsrum” med ett nytt skrivbord från Ikea,

bibliotek” med den slitna älsklingfåtöljen och “vardagsrum”, ibland lite skrytsamt kallad

salongen”,  med den slitna men älskade sittgruppen signerad C.Malmsten.

 

 

 

Och nu över till hur dagarna förflyter i lägenheten B62 i  Servicehuset Pilträdet.  

 

 

Natten har inte varit lugn, det är den aldrig.

Min gamla kropp gillar helt enkelt inte att ligga stilla, den stelnar, och jag reser mig med möda i sängen, tar en klunk vatten för att mjuka upp munnens torra slemhinnor  – ålderdomens stora problem – och  reser mig mödosamt.

Klockan är sju. Ljuset börjar anas över taken. Det ser ut att bli en solig dag, men tyvärr, jag anar också en förkylning och det är kanske klokast att jag avstår min dagliga promenad. Jag brygger mitt starka kaffe och breder min ostmacka.

Väl i fåtöljen i TV-vrån tar jag min mogonmedicin mot det fladdrande blodtrycket samtidigt som jag belåtet känner hur kaffet väcker livslusten.

Tittar halvhjärtat på 4-ans morgonsändning. Tre kända komiker berättar om sin planering för julens roligaste program. De skrattar mycket, så det blir nog bra. Tyvärr förstår jag inte vad de skrattar åt.

Jag slår av TV-n och kollar Facebook på min padda. Där presenterar Kerstin ett härligt bevis på att fikon har mognat på plantan som tillbringat sin sommar i skärgården. K har “gröna fingrar” men jag kommenterar ändå: “Över förväntan?!” och hon bekräftar att så är det nog. Jag klickar också ett “gilla” på bilden av Rolf Davidssons favoritpalm vid havet på Sri Lanka. Till “kynnet” påminner den mig om martallarna som kantar Varpfjärden i Tjust.

 

Det känns som en bra början på en solig dag, men jag klär mig i en varm tröja för det är lite kallt i lägenheten för en fryslort som jag. När Ingrid ringer blir jag lovad en elektrisk värmare, som står till ingen nytta i Sollentuna. Den blir skönt att starta dagen med.

 

 

Hittills  har jag skött mina inköp av matvaror själv på min promenader, men när jag hör om blixthalka och snö börjar jag bli betänksam. Jag går ju som en kratta och det blir gärna lite för tungt i rullatorns korg. Den blir besvärlig att styra.

 

Pilträdet erbjuder alla att handla på nätet och få hemleverans en dag i veckan, det kanske är något att tänka på… Men kan jag få just min sort av Zoegas kaffe och kan jag få just den goda såsen och just den den vita fisken, som är ett måste. Man blir ju lite kinkig med åren, och jag vill ju så gärna laga min mat själv ibland.

Jo då, det finns restaurang i huset.  De serverar utmärkt husmanskost och frisk och fin sallad till ett rimligt pris. Men de stänger sin servering klockan 3, och det rimmar dåligt med mina matvanor. Så när någon älsklingsrätt står på matsedeln, köper jag den med mig i plastlåda, värmer i  mikron och serverar mig själv närmare kvällen.

 

Men om jag nu ska beställa och få mina matvaror hemlevererade … Jag går in på min dator och kollar vad som finns att beställa … Och jag blir snart övertygad om att där finns allt jag kan önska … 

På torsdag hoppas jag det finns någon mustig soppa på restaurangens meny, men på fredag ska jag laga en av mina absoluta favoriträtter i mitt eget trivsamma kök: Ugnsbakad torsk i dillsås.

Dags att ta ett beslut, på onsdag är det leverans.

 

 

 

Fortsättning följer vilken dag som helst …