En flygresa väntar och en bok är alltid en bra reskamrat. Fast inte vilken bok som helst.

Här hemma har jag  just kommit till sidan 85 i Per Olov Enquists  “Ett annat liv” och det är 85 sidor som verkligen lockar till fortsatt läsning. Ändå lämnar jag den hemma. Flygresan är kort och boken känns liksom för tjock och tung. Vi flyger med Ryanair utan annan packning än vad som ryms i handbagaget, och då får man nästan tänka i gram och inte i kilo. Jag känner också att jag vill ha mera stillhet omkring mig när jag läser den, och under ett par timmar i ett flygplan är det mycket som distraherar.

Jag stod länge i pocketbutiken och funderade. Något lättläst ville jag ha – även bortsett från vikten – men  inte “för tjockt med stororda“, som POE uttrycker det.  Inte för pytteliten stil, som den här, för belysningen är inte alltid den bästa.

Jag fastnar först för “Sommarboken” av Tove Jansson, en bok “utan strikt kronologi” står det i baksidestexten, och det måste ju betyda att den tål avbrott i läsandet. Men neej, jag har faktiskt läst den, flera gånger och med stor glädje, och något nytt bör jag väl unna mig.

Till sist fastnar jag för Stefan  Einhorns “Änglarnas svar”. Titeln kan kanske associera till att sväva bekymmerslöst upp i det blå, men här också är det baksidestexten som avgör saken. Boken är som en puzzeldeckare där man får en  pusselbit i taget, får jag veta.

 Så den får det bli! 

Och vem vet – kanske blir jag inspirerad att berätta mera om ” Änglarnas svar” och “Ett annat liv” i någon framtida blogg.