Från min barndom i skärgården finns inga minnen av låsta dörrar.
Under livets mest aktiva år i Dalarna tror jag sällan dörrarna var låsta när någon var hemma, och hade jag inte låst när jag åkte till affären så var det ingen katastrof.
Numera finns det många nycklar att hålla koll på. En plus koden till porten, två till ytterdörren, två till uteplatsen, en till tvättstugan och en till förrådet. De har sina platser i nyckelskåpet vid klädhyllan, och hittills har jag lyckats hålla reda på dem.

Men det finns andra nycklar och koder till “utrymmen” som kan vara svårare att hitta. Europaåret 2012 för aktivt åldrande och möten mellan generationerna”, som det så högtidligt heter, visar på två av dessa.
Ett aktivt åldrande.
Goda kontakter mellan generationerna.
Det är inga enkla saker det handlar om.

Själv är jag med i en grupp äldre, som vi kallar Skrivlustan, där vi hittat en bra nyckel och en god hjälp till vårt aktiva åldrande. Under LIVSGNISTOR  har Birgitta Linden skrivit mera om detta.
http://www.fjardealdern.se/2011/09/26/skrivlustan-en-livsgnista-4322649

Men hur många har en Skrivlusta som stöd och hjälp.

Avsikten med Fjärde Åldern är att vara någon slags skriv- och läslusta för flera, och förhoppningsvis kunna ge dem som passerat ålderstrappans vändpunkt en puff på vägen till ett aktivt åldrande. Visa att de flesta som redan är där fortfarande kan både tänka och uttrycka sig.

Det var lite trögt i början, det ska erkännas.  och det där att vi, som hunnit långt på vägen genom livet, började blogga, det såg nog en del som lite småfånigt… Var inte bloggar mest struntprat, något som ungdomar kunde ägna sig åt…

Men plötsligt börjar det vända. Helt okända människor dyker upp och vill skriva för oss.

På nätets snåriga vägar – som jag aldrig upphör att förvånas över – får vi veta att fler och fler hittat nyckeln till vår sida och läser våra artiklar och bloggar.
Men hur vet man då att de blir uppmärksammade?
Jo, för den som håller i de “tekniska trådarna” finns det allehanda kurvor och staplar som kan ge besked om det mesta.

Här ett par exempel:

Kring allhelgonahelgen förra året skrev Åke Broberg en artikel publicerad under rubriken “Barnabus”. Med den som referens sitter nu en elev på Pehr Brahegymnasiet i Jönköping och gör ett projektarbete om hur firandet av Halloween kom till det svenska samhället.

Någon vecka före påsk hölls en IT-konferens i Stockholm och där talade ministern Anna-Karin Hatt bland annat varmt om Fjärde Åldern och citerade blogginlägg.

Att skriva för Fjärde Åldern är med andra ord en nyckel till ett utrymme för oss som inte trillat av ålderstrappan eftr sjuttio att få  göra vår röst hörd och därmed medverka i “Europaåret 2012 för aktivt åldrande och goda kontakter mellan generationerna”.