En sak är säker, skulle vi tro på alla varningar om livsmedel, så fick vi nog sluta äta.

På en helsida i dagens DN är  det vetemjölet som är boven, och det är tungmetallen kadium som gör det så farligt.
Mer än 50 – 100 gram vetemjöl pr dygn är olämpligt för ett barn, får vi veta. Men jag undrar då, låter inte det ganska ofarligt, för vad lagar man egentligen för mat om det innehåller mer än ett hekto vetemjöl pr portion och dag. Fast man kanske ska spara på kanelbullarna, om man blir oroad.
Men oroad blir man förstås, för kadmium är ska man inte nonchalera. Det kan bland annat ge upphov till benskörhet, frakturer och livmodercancer, får vi också veta.

Råden om lämplig mat varierar ständigt. En gång skulle vi äta sju – om jag minns rätt – brödskivor om dagen, ingen skulle väl kunna komma med det förslaget idag. Ibland är rotfrukter och potatis det bästa vi kan äta, nästa månad är det helt tabu. Ibland endast fett, grädde och mjölk, andra gånger bara vatten och grönsaker och frukt.
En helsida om de nyaste rönen blir det nästan alltid i tidningarna.

Men för att göra vetemjölsartikeln i DN rättvisa, så ska jag också citera Agneta Åkesson, som forskar på hälsoeffekter av kadmium i livsmedel vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet, och hon säger så här:
Det finns ingen anledning att sluta äta vetemjöl. Däremot ska man alltid försöka äta så varierat som möjligt för att sprida riskerna. Det gäller för all sorts mat”.

Varierad kost. Vore inte det värt flera helsidor!