Jag läste i tidningen att några av våra flyttfåglar skräms av kylan som vägrar släppa vårt land och flyger mot söder igen. Kanske vilar några av dem på berget Barbarossa på klippön Capri i Italien, innan de gör ett nytt försök att komma hit.

På den högsta punkten av Capri finns nämligen en svensk fågelstation sedan år 1956 knuten till Sveriges Ornitologiska Förening och till Ottenby på Öland.  Och det mest märkliga är kanske att den vilar på svensk mark.

Förklaringen till det är, att när den legendariske doktor Munthe kom till Capri och byggde Villa San Michele, som nu är ett museum och ett gästhem, så köpte han också berget med den gamla borgen Castello Barbarossa. Vid sin död testamenterade hela denna intressanta anläggning till svenska staten för att främja de kulturella förbindelserna mellan Sverige och Italien.

Meningarna om dr Munthe som person är, kan man nog lugnt äga, delade, men att han var en stor djurvän tvivlar ingen på. Jakten på småfåglar var intensiv, för de ansågs vara en delikatess, och så köpte han berget för att kunna skydda dem åtminstone i sin närmaste omgivning.

Därför sätter ornitologerna  numera ut sin nät i bergets branta sluttning, och de både bor och arbetar i borgen. De väger fåglarna och mäter dem, arts-, köns- och åldersbestämmer  dem och räknar ut deras “fettstatus”, som tillsammans med vikten visar hur mycket bränsle de bär med sig för resten av resan, och sedan förstås ringmärker dem.

Flera gånger har jag haft glädjen att vandra den branta stigen upp till Castello Barbarossa, och varje gång har jag skänkt en varm tanke till doktor Munthe för den märkliga upplevelsen att stå på ett stycke svensk mark på en klippö i Medelhavet och få ta del av allt detta.