Från hemtjänstberoende till seniorboende

En dag i lägenhet B62, Servicehuset Pilträdet – Del 2

 

Serafimergränd – visst är det ett vackert namn, och nu är det sedan två månader tillbaka min bostadsadress på Kungsholmen i Stockholm.  

Varför just här?

En liten skärgårdsflicka, uppvuxen med hav och båtar, som har vandrat många vägar i ett långt liv och som nu hör hemma här. Jag blir lite nostalgisk när jag tittar ut genom mina fönster på sjätte våningen och ser Kungsholms kyrkas torn över husen på andra sidan Pilträdets  innergård.

Jag känner mig hemma, men varför? Följ mig några rader tillbaka i tiden, så kanske du finner en anledning till den känslan.

I slutet på 1800-talet flyttade min mormor hit från Stockholms innerstad, gifte sig och fick fyra barn, yngst var min mamma. År 1906 dog mormor i tuberkulos och då var mamma 3 år. 1919 blev mina föräldrar ett par och 1922 föddes jag, och ofta i min barndom reste vår lilla familj till Stockholm med ångaren Tjust och hälsade på fastrar och mostrar.

Kungsholmnen var då alltid nära. Och när Ödet lekte vidare föddes ett av mina barnbarnsbarn, Olivia, just här och hon döptes i kyrkan  i en klänning sydd av min mormors brudlakan.

 

Att bo i servicehus betyder att man har både tryggheten och sin fulla frihet, och man kan bara önska att det ska bli fler och fler förunnat.

Man får den hemtjänst som man kanske redan är tilldelad, men den flyttas över till husets anställda. Här finns all den service man kan behöva inom husets väggar: Kunnig sjukvårdspersonal, Gym, Fotvård, Manikyr, Hårfrisörska… Här erbjuds allehanda program: Uppläsningar, Tipspromenader, Bingo…  Här finns Matlag förr herrar och Matlag för damer, där deltagarna lagar sin egen mat och äter tillsammans …

 

Min egen entré i sällskapslivet på Pilträdet var vid en Tysk ölafton där det också bjöds på tyska korvar, surkål och andra läckerheter. Stämningen var hög, sång och glam och alla krämpor glömda. Och festen bekostades av inkomsterna från en Loppmarknad veckan innan

 

Lika gemytligt var det på veckans kafferep med starkt gott kaffe och hembakat. Och äras de som äras bör: Stina och Berit heter två av de eldsjälar som bakar och arrangerar och håller ruljangsen igång.

 

Men alla vi, som fått förmånen att ha en lägenhet här, har naturligtvis bekymmer som kan krångla till livet. Annars vore vi inte här ….

 

Fortsättning följer vilken dag som helst…