Märkligheter i vårdkarusellen

Dagens tema: Städhjälp


Några dammtussar i hörnen är väl inte mycket att gnälla för …

Jag skrev en gång, under mina mest aktiva år i barnradion, en Dammtussmenuett. Den blev till och med tonsatt och utgiven på LP. Det var nog mest tänkt som en känga till det julstädningsraseri som vi nog alla i min generation ofta greps av. Julglädjen blev väl inte mindre om vi tillät några dammtussar dansa menuett i de dolda hörnen, var tanken.

Men det var då det! Det var på den tiden när det var enkelt att själv lyfta fram sin dammsugare och se till att det blev fint och dammfritt.

vacuum-cleaner-197215_1280

Men idag hör jag till de säkert tusen och åter tusen som är “vård- och omsorgsberoende”, och som behöver hjälp med att hålla hemmet fräscht och trivsamt. Krafterna avtar, rörlighet, balans och yrsel tilltar. Att få hjälp, det är verkligen en förmån att vara tacksam för. Två timmar i månaden för två rum och kök är min och många andras förmån.

Det låter ju nästan lyxigt, så mycket skräpar väl ingen ensam människa ner, tyckte någon. Ändå klagar många och ändå blir det många dammtussar kvar.

stopwatch-1082661_1920Här kommer jag till min första märklighet: I min broschyr om avgifter för äldreomsorg talas det hela tiden om timmar. Men en timme är i realiteten tre kvart. Kommer det så en ny städhjälp varje gång, så ingår information om lägenheten och var allting finns. Kvar blir i bästa fall 40 min. På den tiden ska det dammas, köksbänk, toalett och tvättställ rengöras, golv dammsugas och svabbas. Och så ska alla grejor på plats igen.

Att städaren måste ta till en och annan genväg i jobbet för att hinna med allt, det förvånar mig inte ett dugg.

Att planeraren, som en gång dragit upp riktlinjerna för den tidsberäkningen, hade minsta aning om det praktiska i arbetet, det tvivlar jag starkt på.

Planeraren hade säkert heller ingen aning om att det i varje hem finns gömmor som är speciellt utsatta, och nu kommer vi till dagens andra märklighet i städkarusellen. Svåråtkomliga ställen ingår inte i städpaketet.

En sådan gömma är skåpet under diskbänken, där vi har soppåsen och där det är vi lätt spiller och tappar. Och det är ett problem för den som av olika anledningar absolut inte kan böja sig ner och själv försöka göra rent där.

 Ja, håll i er nu:

Skåpet under diskbänken får städaren inte städa!! Det ingår inte i städpaketet!

Då blir det gärna mer än några dammtussar i hörnen …