Matglädje

 

Åtta stolar finns runt bordet i Servicehuset Pilträdets extrakök där matlagningsglada damer samlas varje tisdag. När en av stolarna blev ledig hade jag turen att få en plats i laget.

Basar gör Berit, en av  Pilträdets verkliga eldsjälar. Matsedel bestäms en vecka i förväg.

En ung man finnas också med i sällskapet. Han är skriv-tolk till yrket och han tar plats bakom en av deltagarna som är döv. På sin skrivmaskin knappar han in allt vårt prat som sedan visas för henne på en skärm. Det låter som trolleri men det fungerar faktiskt, så tala om fingerfärdighet! Och det är inget tystlåtet sällskap som bänkat sig kring bordet.

 

Deltagarnas ålder är mellan åttio och nära hundra år. Så dagens första aktivitet är att ordna plats för de rullatorer som vi är beroende av. Sedan vi noga tvättat och “spritat” händerna och tagit på oss förkläden förbereder vi maten: hackar, skalar och skär. Langen gå, när det är tid för på- och avdukning.

 

Förra tisdags stod ugnsbakad fisk, varm fruktsallad med smält vit choklad och kaffe med kaka. Vi skar torsk i skivor och täckte sedan torsken med strimlad lax och hollandaisesås . Det blev en synnerligen  vacker och läcker anrättning som kom ur ugnen. Och de flesta unnar sig ett glas vin till den goda maten.

Men ombyte förnöjer! Tisdagen dessförinnan stod riktig hederlig husmanskost på matsedeln. Då bakade vi kroppkakor fyllda med fläsktärningar som serverades med skirat smör och husets hemkokta lingonsylt.

Och nästa tisdag, som är mitt i advent, kommer vi att duka upp ett klassiskt julbord med sill, skinka och Janssons Frestelse.

 

Även Pilträdets herrar har en matlagningsgrupp, som samlas varje torsdag. Och varje måndag träffas en Bakgrupp, som nu i advent bakat både saffransbullar och vörtbrödslimpor.