Nyordning för kusinkvartetten blir en vinstlott för morfar och mormor

 

Året var 1982.

 

Så gick veckorna efter vinterjulen och när våra familjer återsågs på Vedudden hade vi nya planer för sommar och semester. Alla var ense om att den lekglada kusinkvartetten Lena, Anette, Mona och Johan borde få mera tid på Vedudden än under föräldrarnas korta semesterveckor.

BB udden 5 5Tabeller skrevs 

”Veckor med alla samlade”,
”K och M med alla barnen”,
”I och J med alla barnen”,
”R och jag med alla barnen”.

 

Och det hela fungerade faktiskt över förväntan.

 

BB udden 5 7För R och mig, var våra veckor ensamma med barnbarnen mycket efterlängtade.  De bodde ju så långt från oss annars, och äntligen fick vi vara mormor och morfar på heltid.

 

”Hur vågar ni ta ansvaret?” frågade ibland våra jämnåriga.

Men det kändes inte svårare än när våra egna barn var små. Alla lärde sig snart att våra förmaningar och förbud gällde precis på samma sätt, som när deras föräldrar sade ifrån.

 

De var också bra på att leka tillsammans. I Kära-nån-skogen fanns gömställen och berg och tallar att klättra i och många blåbär att plocka.

Svetten rinner och myggorna biter
men bottenskyl blev det i muggen
– säkert en halv deciliter.

 

BB udden 5 3Sommaren 1982 lade vi också grunden till festen på blåbärspannkaka, en tradition som är ofrånkomlig varje år än idag. Den första gången fanns föräldrarna på plats på Udden, men de blev ändå inte medbjudna, utan fick sitta hemma i sina stugor medan vi festade. Det visade sig vara mäkta populärt!

Baka baka
en blåbärspannkaka,
smacka och smaka
och se dej i spegelglaset
efter sommarkalaset.

BB udden 5 2Morfar var nog mest populär som kompis, när barnbarnen var inte var ute på egna äventyr. Det passade mig väldigt bra, för det var i en period när radion var i ständigt behov av ”Småbarnskvarten”.

Morfars popularitet gav mig ro att skriva och kusinkvartetten gav mig gav mig ständigt nya idéer.

 

 

 

Visst hade vi våra små kontroverser ibland, men vi lärde känna varandra på ett helt annat sätt i både lek och allvar. Säkert var det också därför vi bara efter ett par år kunde ta med oss alla fyra på en resa till Mallorca medan deras föräldrar hade sina mest jobbiga tider hemma i Sverige. Och så lyckat blev resultatet, att vi sex två år senare gjorde en resa på två veckor, då till Gran Canaria.

 

BB udden 5 4H och C var också med oss någon vecka. C tyckte nog ibland att H, när han nu var ledig från resorna på större hav, kunde ha hållit sig över ytan, när de nu var vid Östersjön.

 

 

 

 

 

Så gick åren

  • Barnbarnen lärde sig ro och utflykterna blev längre.
  • R och jag firade 40-årig bröllopsdag och lurades grundligt.
  • Johans födelsedagfirande 19 juli blev ny tradition.
  • ”Ettan” blev familjens populärfarkost.
  • Hålnackarna var populäraste utflyktsmålet.
  • Lena, Anette och Mona gjorde affärer med seglarna.

 

Men om det berättar jag mera nästa gång.