En riktig kändis från Orsa i norra Dalarna
måste man nog säga att,   korpral Gifting är.
och han visste verkligen  att “så ska en slipsten dras“,
ett uttryck som nog de flesta känner till

Slipstenar har i långliga tider tillverkats i Orsa.

Korpral Gifting och Orsa kompani kom år 1894
till Komtillmåtta krog i Gagnef för att inkvarteras.
Kaptenen bad sin korpral se till
att mannarna höll sig någorlunda nyktra
och det var då Gifting ska ha yttrat de kända orden: Orsa kompani lovar ingenting bestämt.

Numera står Korpral Gifting staty vid Slipstenstorget i Orsa, och i ett mindre utförande utdelas den som en form av hedersgåva från kommunen.

Själv fick jag den när jag år 1993 fick Orsa Kommuns Hederspris, en utmärkelse som jag är mycket stolt över.
Säkert fick jag priset för att jag varit en så flitig radiomedarbetare under mina många år i Orsa, och tidningarna var snälla och skrev mycket om mina program.

Nu har Korpral Gifting en hedersplats på den chiffonjé, som varit min farmors en gång, och som nu står i min lägenhet i Stockholm.  Och jag misstänker att min  radioberättelse om den bidrog mycket till att jag fick det fina priset.

Det var i slutet av 1970-talet, och jag fick förtroendet att skriva manus och delta i produktionen av Sveriges Radios Julkalender. I den lät jag gammelfarmor “hitta” ett minne eller kanske en gåta i de 23 lådorna och i den stora luckan med stjärnan som fick representera julafton, när hon träffade sin stora familj med barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Berättelsen blev sedan också en bok, där konstnären Folke Nordlinder i Falun formade kalendern och även illustrerade boken fint och fantasifullt. Upplagan såldes slut i ett nafs.
Lite sorgligt kändes det  förstås när jag nu själv har en lång rad barnbarnsbarn men inga böcker om Gammelfarmors chiffonjé att ge dem.

Men det bekymret har plötsligt försvunnit.

Genom Författarförbundets försorg har boken i dagarna kommit ut i sin andra upplaga, och det allra första exemplaret kunde jag ge till mitt yngsta barnbarnsbarn Rasmus, när han fyllde 1 år. Han har ju förstås inte lämnat pekboksåldern än, men snart kan nog hans storebror läsa för honom