Middag i skolan

Ikväll ska jag och mina döttrar och mågar på middag hos Inger och Klas. Deras sommarhus är de skola dit jag på 1930-talet i sex år traskade på skogsstigarna och där jag fick lära mig mycket om t.ex. historiens kungliga årtal och namnen på gränser mellan  länder som stämmer dåligt med dagens verklighet. Det mesta har jag glömt nu, men halva psalmboken finns fortfarande kvar i minnet, för psalmversernas rim och rytm älskade jag, trots att jag nästan aldrig var i kyrkan, som fanns  lång sjöväg bort.

 

Klas och Inger har pietetsfullt låtit “svarta tavlan” vara kvar i skolsalen, som nu är deras vardagsrum. Det känns nästa lite högtidligt att sitta i den moderna soffgruppen eller vid det vackert dukade middagsbordet där vi bjuds på citronkyckling och annat gott.  

Väl hemma tänder jag brasan och låter tankarna leta sig tillbaka och fånga upp alla goda minnen som bor i stugan som min man byggde på 1950-talet när våra barn var små. Nu är det barnbarnsbarnen som hoppar på berg och stenar omkring den.