För mig är morgontidningen väldigt viktig. En kopp starkt kaffe och en prasslande papperstidning. Visst vore det bra med en läsplatta av något slag, för då slapp jag ju alla bilagor, som jag ändå inte läser, och som är så tunga att bära till pappersinsamlingen. Men det kan inte hjälpas, jag trivs så bra med prasslet och då får jag ta besväret.

Varje gång som jag lämnar min bostad och går Flemminggatan förbi St. Eriks Ögonsjukhus så möter jag mina “kompisar” Tidningsläsarna.

De står där i ur och skur, i storm och stiltje, i sol och snö och läser sina tidningar.
Igår kunde jag helt enkelt inte låta bli att ta fram min mobil och fixa ett foto, för att kunna presentera dem för mina läsare.

Mästaren till detta konstverk är skulptören och bildhuggaren Sven Lundqvist. “I varje sten finns en gubbe…” ska han ha sagt någon gång, men Tidningsläsarna här är formade i brons. Om jag inte minns fel sa Michelangelo något liknande, fast hans “gubbar” dolde sig i marmor, tills han befriade dem.

Sven Lundqvist var äldre bror till tecknaren och illustratören Birger Lundqvist, som nog många tidningsläsare kommer ihåg. Han illustrerade också  bland annat flera av Alf Henriksons böcker.

Tidningsläsarna på Flemminggatan fröjdar både mitt öga och mitt minne.