Vågar du bli gammal frågade Aftonbladet sina läsare förra veckan, och vad ska jag svara på det, jag som redan är mycket gammal. Det känns ju faktiskt inte så farligt, när man väl är där.
   OM man har lyckan att vara frisk.

   Men när man dag ut och dag in får läsa och höra dessa förfärliga rapporter om äldrevården  blir man ändå lite rädd, för ingen vet vilken dag, vilken minut livet vänder sida.

Alla måste vi väl tycka att det är bra med denna intensiva granskning, men det finns också en annan sida av problemen som det nästan aldrig talas om.

Varför funderar ingen över hur vi ska få hjälp att förebygga  alla skröpligheter som väntar oss och som gör att vi kostar vårt samhälle så svindlande summor?

   Jag  har skrivit om det förut, men jag tar risken att verka tjatig, och jag vill citera Vårdförbundets ordf, som i en artikel skrev så här:

“I Sverige har vi unika system för mödrahälsovård, barnhälsovård, skolhälsovård , ungdomsmottagningar och företagshälsovård…  De som fyllt 65 faller utanför ramarna…  Genom att vidta åtgärder tidigt finns utrymme för planering och insatser som gör att äldre slipper söka dyr och tröttande sjukhusvård…  Trots att Sverige får allt flera äldre behöver inte vårdkostnaderna skena okontrollerat…”

Slut citat.  Nu ett exempel: 
   I ett klipp på mitt bord, jag minns inte från vilken tidning, står det att 13.000 personer i åldrarna 75 – 76 år i Halland och Stockholm ska screenas för hjärtflimmer i en studie för att förebygga stroke. Varje strokepatient kostar i snitt 600.000 kronor, står det. Studien kostar visserligen i snitt 15 miljoner , men man räknar försiktigt med en besparing på 80 miljoner i utebliven vårdkostnad. 
   Man  behöver inte vara utbildad ekonom för att fatta…

Hur ka vi få räknenissarna och makthavarna att inse att det kanske inte vore så dumt med förebyggande av sjukdomar även för äldre.

Man blir så deppad när alla media berättar om alla eländigheter som kan hota oss alla. Vi behöver få läsa och höra om positiva åtgärder och tänkesätt också.

Man kan t.ex. läsa Ingers blogg om “Vardagslivets hjältar” från i lördags.