Vem ska trösta Knyttet?

 

Visst känner vi Mumintrollen med det nyfikna Mumintrollet, den trygga Muminmamman, den självupptagna Muminpappan, den bekymrade Filifjonkan och den ilskna lilla My, för att nämna några.

Oräkneliga gånger har jag läst “Hur gick det sen?” med Mymlan och lilla My och “Vem ska trösta Knyttet?” för barnbarnen. Och jag är ganska säker på att samma böcker finns i mina barnbarnsbarns bokförråd.

 

Tove Jansson, heter hon som har skapat denna underfundiga trollvärld. Vi känner henne nog till namnet, denna finska författarinna, född 1914 – död 2001, men glömmer kanske titlar ur hennes rika produktion, som vänder sig till den vuxna läsaren.

När jag söker i min egen bokhylla efter böcker av Tove Jansson hör jag hela tiden inom mig hennes vackra “Höstvisa“. Den har tonsatts av Erna Tauro och även texten rimmar så väl till den grå dagen.

 Vägen hem var mycket lång

 

och ingen har jag mött.

 

Nu blir kvällarna kyliga och sena.

 

Kom trösta mig en smula

 

för nu är jag ganska trött

 

och med ens så förfärligt allena.

 

Skynda dig, älskade, skynda att älska

 

dagarna mörknar minut för minut.

 

Tänd våra ljus, det är nära till natten.

 

Snart är den blommande sommaren slut.

 

I min bokhylla, där det fortfarande råder en ganska stor oordning efter min flytt till en ny bostad, letar jag förgäves efter den bok som jag minns gjorde ett starkt intryck på mig. Det var  “Pappan och havet” där Mumintrollens värld blir mycket annorlunda än i den idylliska Mumindalen.

Men jag hittar “Sommarboken“, som också tilldrar sig på en ö.  Där möter vi barnet Sophia och hennes farmor, och det är en mycket fin skildring av ett möte mellan generationerna.

I bokhyllan finns också en samling noveller samlade i “Resa med lätt bagage“. Det är “ett knippe berättelser” för att citera baksidestexten, “om människor på resa och om människor som placeras i ny omgivning och i nya förhållanden.”

Med stor igenkänning om den bistra miljö som skärgården ibland kan visa upp, läser jag om sommarbarnet Elis som blir lämnad på en fyrplats tillsammans med fyrvaktarens son Tom i många ensamma timmar. Och Tom anar stormen som kan  få vattnet att skölja över hela skäret. Och fyren är låst…

 

Anade katastrofer förkommer ofta i Tove Janssons litteratur.

 

 

Det var efter en lång resa tillsammans med sin livskamrat Tuulikki Pietilä som Tove Jansson lämnade berättelserna om Mumintrollen och med stor framgång började skriva vuxenlitteratur.

Tove Jansson utnämndes till hedersdoktor vid Åbo Akademi 1976 och till professor 1995 .

Tove Jansson-priset har sedan år 2002 delats ut vart tredje år.

 

 

 

Lyssna till Höstvisa!