BIRGITS BÖCKER

Birgit Bergkvist debuterade som författare 1954. Hon har givit ut 14 böcker, den senaste 2013.

Här visas ett urval av hennes alster. Böckerna kan finnas att köpa hos oss på MittNu.

BARNBÖCKER

Recept på sommarskratt

“Recept på sommarskratt” är ett urval av sagor, ramsor och rim. Några är skrivna för författarens egna barn och barnbarn. Många är hämtade från olika radio- och TV-program.

(2008)

Miss Lotta

Långt borta från Orsa fanns två små flickor som undrade mycket över vad som hände Miss Lotta.

Hon kanske mötte älgar, rävar och björnar, som hon lekte med …

Så föddes sagan om Miss Lotta.

(1992)

Du ljuger Jonas

En dag går Jonas omkring på Varuhuset. Han lyfter på en kamera och tittar noga på den. Då händer något! Handen stoppar ner kameran i jackfickan …

(1987)

 

Gammelfarmors chiffonjé

Gammelfarmors chiffonjé har många lådor och den gömmer på många minnen.”Det känns så underligt att sitta här och plocka i lådorna”, säger Maja, gammelfarmor.

Boken grundar sig på Sveriges radios Julkalender 1979.

(1979, ny utgåva 2014)

Hela veckan är pappa borta

Det är inte roligt att pappa måste vara en pendlar-pappa, som är borta hela veckorna. Det är en hemmapappa Åsa helst vill ha. En sån som Larsson som kör ut posten eller glade Pelle som säljer läsk och dricka. Men det finns inget arbete för pappa hemma i byn och Åsa får aldrig träffa honom så ofta hon vill.

Ibland funderar hon om de måste byta pappa…

(1975, ny utgåva 1981)

Fem skrumpna små ballonger

Maria heter en flicka som får resa till Sommarlandet med mamma och Marco, som är hennes nya pappa. De bor i Byn på Berget och där träffar hon Pippo, som blir hennes vän och får en blå ballong …

Boken kom till som ett direkt resultat av ett stipendium från Sveriges Författarfond för en resa till Italien.

(1974)

Nix aldrig mer en hund i vårt hus

Det var förfärligt när Ulli, familjens fina hund, blev överkörd och död. Erika grät en hel vecka och kunde inte få till skolan. Efter en tid började hon och Patrik och Olov komma hemsläpande med den ena hunden efter den andra, som de lånat eller ”hittat”.
Aldrig mer en hund i vårt hus, sa mamma, när pappa ville köpa en valp. Men det blev inte alls som mamma sa.

(1968)

En blå ballong

Gunnar vill ha en lillebror, som förstår sig på bilar och båtar och motorer. När lillebror kommer ska han få en blå ballong, för blått är den vackraste färg han vet.  Men han får ingen lillebror – han får en liten syster. Han blir besviken, men när hennes lilla hand tar ett stadigt tag om hans pekfinger, glömmer han alldeles bort att vara ledsen.

(1966)

Morfar till låns

Olle hade ingen morfar, men det hade Gunnar, hans bästa kamrat. En sommar fick han följa med till Gunnars mormor och morfar på en ö i skärgården. De lekte och rodde och fiskade, och de bestämde att Gunnars morfar skulle bli Olles ”morfar till låns”.

(1961)

 

TATTE nallebjörn

Tatte är en teddybjörn som bor i en blå kartong tillsammans med en röd trähäst i en leksaksaffär, och det blir så ensamt och tråkigt där när hans vän blir såld som julklapp. Men så småningom träffas de igen…

Sagan som bygger mycket på olika färger sändes trots detta som följetong i blindskrift i Tomtebodabarnens skoltidning Trollposten.

(1960)

Den lustiga vägen till landet Bak och Fram

Två små flickor har tråkigt en regnig dag, men plötsligt händer någonting. De träffar två små trasseltroll i mammas garnkorg. Nästa dag gör de en cykeltur för att hälsa på sina nya vänner och de åker dit på den märkliga vägen Bak-och-Fram där det väntar ett äventyr bakom varje krök.

(1954)

VUXENBÖCKER

Fyra kvinnor - två sekler

Fyra kvinnor – två sekler är en bok fylld av funderingar och fakta om livet i Tjusts skärgård och är skriven av Birgit Bergkvist och Inger Göransson. Idén föddes när Birgit och Inger tillsammans började söka sina rottrådar där.

(2013)

Möte och höga berg

“Möten och höga berg” är en reseskildring från Island i norr till Nigeria i söder. Texten är illustrerad med diabilder från 1970- och 1980-talen.

(2011)

Min väg till fjärde åldern

I “Min väg till fjärde åldern” berättar Birgit Bergkvist om sin uppväxt på Stora Askö, om åren med småbarn och om hur hennes äventyrslusta tog henne ut i världen. Hon skriver med värme och humor om åldrandets vedermödor och glädjen i att få vara aktiv även i fjärde åldern.

(2010)

 

Ge mig vågornas ro

“Ge mig vågornas ro – minnen från då och tankar nu” när de båda författarna var två flickungar i Tjust skärgård. Båda levde nära havet och naturen. Och att lära sig ro var nästan lika viktigt som att lära sig läsa.

(1993)

Alpros och Änglatrumpet

Boken vill i ord och bild berätta om naturen och blomsterprakten vid en bilresa på Alpernas ibland vådliga vägar och till sydliga Italien och Sicilien. Den skildrar möten med människor och miljöer vid sidan om alla de turistattraktioner som landet lockar oss med.
Den berättar om ”rätt väg” för att möta Venedig. Längre söderut möter vi familjen Luigi, som utökar sin magra lantarbetarlön för att försörja sin barnrika familj med att vid hyra ut ett stycke skugga under ett litet tak av bambukäppar vid en badplats.

(1993)

Verklighet och mörkblå hägring

 

På Capri, denna klippa i havet där idyll och vildhet möts, finns också en bit av vårt eget land. Det är San Michele, byggt av den legendariske doktor Munthe. Det är ett museeum men också en plats där svenska forskare, konstnärer, musiker och författare bereds tillfälle att bo och arbeta och mötas.

Birgit Bergkvist skrev boken efter sin första vistelse där, som Sveriges Författarfonds stipendiat.

(svart-vit, 1981)

Skulle du vilja köpa någon? De kan finnas hos oss på MittNu.