Sommar på Vedudden 2016, avsnitt 6

 

Sällan visste vi för hur många vi dukade bordet

 

Året var 1987

De flotta motorbåtarnas tid hade ännu inte kommit, och när kvällen kom låg segelbåtarna tätt runt fjärden. Seglande vänner kom också ofta på besök, och det var inte alltid självklart hur många man skulle duka för till kaffe eller middag.

 

BB Uddden 6 3De dukade långbordens decennium hade börjat.

Eftersom vi var nästan självförsörjande på fisk, så var oväntade matgäster sällan något problem.

R kom en dag från jobbet i Dalarna med en plastbåt, som döptes till Siljan. Han och jag lade våra nät på ”fritt vatten” utanför Hundskär. Där var det oftast var god tillgång på både flundra, torsk och sik.

 

 

BB Udden 6 2Kusinkvartetten lärde sig nu både simma och ro.Utflykterna gick inte bara till Kära-nån-skogen och till alla djuren Skärsmaren.

Flickorna visade prov på ett oväntat affärssinne och bakade kakor – nåja, de tog nog hjälp av mammorna ibland – och rodde runt och sålde till seglarna. De tog också upp beställningar på kvällstidningar och diverse småsaker från kiosken, som papporna fick åka och köpa. Själva behöll de förstås förtjänsten.

 

BB udden 6 1Utflykterna med familjerna var också många. Ettan – en gång min fars vackra fiskebåt – var vår favoriteka. Hålnackarna, längst ute i havsbandet, var alltid det mest populära målet.

 

 

 

 

 

BB Udden 6 6När R och jag firade vår 40-åriga bröllopsdag i augusti blev vi först grundligt lurade. I hällande regn roddes vi dagen före till Lilla Träsholmen.

Där väntade ett plasttält med blommor, champagne och säkert tjugo vackra presentpaket. Ganska överväldigade började vi öppna dem … Varje packet visade sig innehålla en brödrost av varierande utseende och ålder … (detta med anledning av att jag någon gång sagt att det fattades en brödrost bland gåvorna till vårt bröllop).

Men på dagen D firades vi med en familjeresa i lövad båt till Östra Eds kyrka. Där hade min bror Lasse förvarnat om händelsen och prästen höll, till vår stora överraskning, ett lyckönskningstal från predikstolen.

 

 

BB Udden 6 4En som också blev grundligt firad var Johan, lillebror i kusinkvartetten, som fyllde år i juli. Då var det presenter och saft- och tårtkalas och jätteskål med godis. Flickorna – som inte hade samma tur att fylla år mitt i sommaren – var lika glada som jubilaren, trots att det var fest för honom varje år.

Och nu när åren gått och alla fyra själva blivit föräldrar, så har det nästan alltid varit födelsedagsfest på Udden den 19 juli.

 

 

 

 

BB Udden 6 5Förutom samlingarna kring långborden var kvällsbrasan på berget populär.

Detta decennium var H och C sällan närvarande. H hade visserligen ”gått iland” efter sina färder på de stora haven. Istället hade de båda bosatt sig i en stad långt inne i Nigerias regnskogar. Där han arbetade som driftsingenjör vid en svensk-nigeriansk industri.

Här ser vi i alla H en gång njuta av stillheten vid vår fjärd i den svenska sommarkvällen.

 

Så gick åren.

Vi borrade djupt efter vatten och anlade lagenlig trekammarbrunn.
Det blev dusch och toa i alla stugor.
En Friggebod blev ”andelstvättstuga”,
en annan friggebod blev Anettes och Christians ”Örnbo”.
Tonåringarna blev vuxna och föräldrar.
Vi anade sorgen och Rubi-stugan byggdes.

 

Nästa gång berättar jag mera om den tiden.