“Livet i Bokstavslandet” heter ett nytt barnprogram i TV, kanske främst tänkt för de barn som är på väg att  knäcka bokstavskoden.
Vad de av mina barnbarnsbarn som är just i den åldern tycker om det, har jag ännu inte fått några rapporter om.
Men om du som senior lärt dig läsa för femtiofem eller, som i mitt fall, för åttiofem år sedan, så unna dig att se det,  även om du inte är så hemtam i barnkanalen.

Kanske har vi fått en ny klassiker, ett nytt “Fem myror är mer än fyra elefanter” som jag tror är ett beundrat barnprogram även bland vuxna.

Ingenting kan väl bli bättre än myrorna och elefanterna, säger kanske Vän av “Låt det gamla bestå”.

Var alldeles lugn, det kommer säkert att dröja länge tills de blir glömda. Precis som Bellman och Taube i visornas värld så kommer de att dyka upp i olika sammanhang.
Och säkert kommer Emil i Lönneberga och Tjorven att följa flera generationer än,  men trots sin populäritet så anknyter de ändå till en annan tid. Och den tid de skildrar kommer längre och längre bort från det som är verklighet för dagens barn.

“Livet i Bokstavslandet” tilldrar sig i denna nya verklighet. Plocka fram fem- sexåringen i dig och njut. Under ytan är mycket sig likt,  även om många decennier har gått.

Nu till en annan del av bokstavslandet:

En gammal ABC-bok från 1960-talet tror jag många  seniorer minns. ABC-boken från Hylands hörna, bortglömd men återfunnen bland andra udda utgåvor i min bokhylla för några veckor sedan . Till den hade tittarna fått skicka in förslag som sedan illustrerades av kända konstnärer.
I flera bidrag anar man en förvåning av det som var nytt den tiden, i andra inser man här också att mycket ändå förblir sig likt.

Här några godbitar ur Hylands hörnas ABC-bok, och här börjar man på gammalt vanligt vis med bokstaven A, inte med Ö som i det nya barnprogrammet i TV.

Astronaten råder sonen
stå i bostadskö på månen.

(Kändes säkert mera utopiskt på 1960-talet än det gör nu.)

Nyckelbarnet sa till pappan:
Far jag såg din fru i trappan.

Snabbköp är när folk i massor
står och trängs vid samma kassor.

Ulandshjälp är att försaka
då och då en pepparkaka.

Övertid är fritidssjå
för att tid till fritid få.

Som en senior i min ålder ska man väl knappast tala om fritidssjå. Därför slut för idag för vårt besök i Bokstavslandet!