Boken heter ”Fyra kvinnor – två sekler, funderingar och fakta om livet i Tjusts skärgård”.
Men vad är då Dejavu, undrar du kanske.

Jo, det ska jag visst tala om, men först vill jag berätta vad som hände för ett tjugutal år sedan.

Det var då min bloggarkompis Inger Göransson och jag träffades första gången. Vi kände bara varandra som två namn i samma släktkedja, men sedan gick det inte lång tid förrän vi började släktforska tillsammans.

Men det som från början var tänkt att bli en släktkrönika blev istället en bok som handlade om livet i ett litet stycke Sverige, där vi följde våra anor från 1700-talet och framåt.

Att ge ut en bok helt i egen regi på den tiden var ett ganska ovisst företag, och vi undrade väl i tveksamma stunder om vi skulle nå fram till läsare och köpare eller om vi kanske skulle få sitta där med en stor dyr upplaga osåld.

Nu blev det lyckligtvis inte så. Vår bok nådde fram till läsarna. Boken såldes och upplagan tog slut. Faktiskt har det nu i flera år känts lite vemodigt att bläddra i de få exemplar som vi sparar och betraktar som skatter.

Men från och med dessa sista novemberdagar år 2013 lever vår bok vidare och det är här Dejavu kommer in i bilden.

Dejavu startades år 2009 och Sveriges Författarförbunds Publiceringsstjänst gav därmed sina medlemmar möjligheten att ”låta sina böcker uppstå till ett nytt liv”, tack vare den nya digitala tryckeriprocessen, d.v.s. beställningstryck. Boken trycks alltså först när den beställs, inga kostsamma och kanske osäljbara lager av böcker behöver läggas upp.

Det i sin tur betyder att den enda kostnaden för författarna är att de måste köpa sina egna utgåvor, en och en eller flera, i den takt de själva bestämmer och till samma pris som andra köpare.

”Målsättningen med Dejavu är att göra vårt litteraturarv tillgängligt…” sades det vid starten, och så har det också blivit.

För länge sen utgångna klassiker finns återigen att köpa, i ett lite enklare utförande visserligen, men lika läsvärda för det.

I försäljningslistorna finns, för att nämna några, både Selma Lagerlöf, Kipling, Fröding, Strindberg och Hjalmar Bergman bland nyare, både kända och mindre kända namn.

Andra upplagan av vår bok om fyra kvinnor i två sekler och om livet i en skärgårdskommun från slutet av 1700-talet finns, tack vare Dejavu, åter att köpa efter 20 år.

Gissa om vi är glada!

"Fyra kvinnor - två sekler" med nytt omslag i nyutgåva hos Dejavu.

Vår bok har, som de flesta andra av Dejavus böcker, ett standardomslag, men det finns otaliga färger att välja på. Vi har valt grönt.

Vill man ha originalets omslag får man själv svara för kostnaderna och det tekniska arbetet.

Lite tråkigt känns det att vi av olika anledningar inte kunde få fram vår boks originalomslag, men inne i boken finns alla illustrationer och foton kvar.

Länk till Dejavubok.se för beställning av vår och andras böcker: KLICKA HÄR